Отглеждане на захарни катерички

Ветеринарна клиника БургасВет  > Полезно >  Отглеждане на захарни катерички
0 Comments

Отглеждане на захарни катерички
(Sugar glider, Petaurus breviceps)

Захарните катерички са нощни торбести бозайници, живеещи по дърветата. Те изграждат колонии и са силно социални животни. В дивото живеят по 6-10 индивида в колония (мъжки и женски), като има един доминантен мъжки. Поради тази причина, захарна катеричка никога не трябва да се отглежда сама. Това води до клинична депресия и дори самоизяждане на крайници.

При добро отглеждане, захарната катеричка може да живее 10-12 години. Могат успешно да се социализират към хора, като трябва да им се отделя по минимум 2 часа внимание на ден, задължително вечер. Социализацията става чрез ръчно хранене и държане в ръце. През деня е важно животните да не се обезпокояват, в противен случай стават раздразнителни и агресивни.

При въвеждане на ново животно в колонията, трябва да става много постепенно , внимателно и с постоянно наблюдение, тъй като захарните катерички са силно териториални и могат да проявяват агресия към новодошли.

Клетка и околна среда:

Клетката трябва да е голяма, многоетажна и с много забавления в нея. Минимумът за размери на клетка за две захарни катерички е 91х61х91см като стените трябва да бъдат от мрежа с максимален размер на отворите 2.5х1.3см.  Трябва да обърнете внимание, че мрежи с покритие от поливинил-хлорид са силно токсични за този вид животни!

В клетката трябва да има етажи, кацалки, клонки и играчки. Захарните катерички много харесват люлките и играчките за птици като те не трябва да съдържат пластмаса, гума или тел, тъй като могат да ги погълнат. За стимулиране на движението може да се постави и бягащо колело, от тези които са без отвори за да се избегне травматизъм. В клетката трябва да има по няколко поилки и хранилки поставени на различни места за да бъде избегнато агресивно поведение.

В клетката трябва да има осигурена кутия или чувалче за спане и криене, където да прекарват деня си необезпокоявани. Тя трябва да бъде поставена възможно най-високо в клетката. Ако е кутия може да бъде дървена, а ако е чувал – от естествена вълна. В тях се поставят дървени стърготини, рециклирана хартия, листа или други подобни материали, за да могат да се крият в тях. Пълнежа на клетката или чувала се подменя, а самия чувал се пере на 1-2 седмици. 

Температурата на околната среда трябва да бъде 18-32°C.

Можете да ги пускате свободно из стаята, но винаги трябва да са под наблюдение и помещението да бъде обезопасено.

Рискове извън клетката: падане в тоалетната, гризане на кабели, падане на горещи повърхности, заплитане в килими, щори, завеси, прискрипване на врати и прозорци, настъпване.

Диета:

В дивото, захарните катерички се хранат с растителни сокове и смола от евкалиптови и акациеви  дървета, нектари, полени, мана, медна роса, насекоми.

Заради специфичната им диета има няколко варианта на хранене, с които максимално да се доближите до техните нужди.

Вариант IВариант IIВариант III
1 ч.л Psittacus Lory Nectar1 ч.л. сушена насекомна смескаполовин ч.л. ситно нарязани плодове1-3 живи насекоми – щурци или хлебаркиГума арабика на пудра – прави се под формата на дъвка и се запълва в дупки на клонки75% готова смеска за захарни катерички20% пресни плодове и зеленчуци (банан, манго, ябълка, броколи) нарязани на много ситно и върху тях поръсена калциева добавка с витамини и минерали5% протеин – Дубайски хлебарки, щурци, варено и обелено яйце, варено месо, кисело мляко1 ч.л от рецептата на Leadbeater1 ч.л. насекомна смескаполовин ч.л. ситно нарязани плодове1-3 живи насекоми – щурци или хлебарки
––––––––-
Рецепта на Leadbeater: 150ml вода150ml мед1 варено обелено яйце25г бебешка зърнена каша1 ч.л. калциева добавка с витамини и минерали

Захарните катерички се хранят веднъж на ден, вечер!