Отглеждане на червенобузи костенурки

Ветеринарна клиника БургасВет  > Полезно >  Отглеждане на червенобузи костенурки
0 Comments

Отглеждане на червенобузи костенурки
(Red-eared slider, Trachemys scripta elegans)

Този вид костенурки прекарват повечето си време във водата, а през останалото време стоят на брега на аквариума и се препичат на UV лъчите. При добри условия на отглеждане живеят над 20 години и могат да достигнат до 30 годишна възраст, а максималната им дължина е 30см. Поради тази причина е жизнено важно да им осигурим възможно най-добрите условия за отглеждане.

Хранене:

Това са всеядни костенурки, които трябва да се хранят всеки ден. Ако  костенурката е все още млада и подрастваща се нуждае от по-голямо количество протеин в храната – тя трябва да приема по 70% протеин 5 дни в седмицата, а през останалите дни – растителни храни. Възрастните костенурки трябва да приемат по 20% протеин, 2 дни в седмицата, а през останалите дни – растителни храни. Това лесно може да се постигне чрез закупуване на готови храни за костенурки – за хищни и за растителноядни.

Наградки, които могат да се дават на този вид костенурки са:

Марули, спанак, моркови, броколи, сладък картоф (сварен), ябълки, круши, пъпеш, замразени и изсушени скариди или щурци, червеи, варено пилешко, телешко, риби (които са с по-сухо месо).

Наградките трябва да се дават в ограничени количества и по 1-2 пъти в седмицата, защото могат да предизвикат диария.

Не трябва да се дават:

Сурово месо, шоколад, авокадо, лук, насекоми, риби с високо съдържание на мазнини.

Аквариум:

Костенурката ще прекарва цялото си време в пространството, което й предоставите. Поради тази причина, за да я подържаме здрава и да живее възможно най-дълго, трябва да и дадем възможно най-добрите условия.

Може да живее в аквариум или специализирана вана за костенурки. Той не трябва да бъде поставен на течение, тъй като костенурките могат да развият респираторни заболявания.

Количеството на водата, която трябва да и се предостави се смята по следната формула: на всеки 1см дължина на костенурката се падат по 1,5 литра вода, а за всяка допълнителна костенурка – допълнително по 4 литра вода. Водата, която се вкарва в аквариума трябва да е дехлорирана. Това може да се постигне лесно, като се остави да престои за 24 часа с достъп до кислород.

Тъй като костенурките много лесно зацапват водата, в аквариума трябва да се постави филтър. Препоръчва се филтъра, които се закупува, да е за два пъти повече литри, отколкото е водата в аквариума.

За да се постигне оптимална температура на водата и околната среда е нужен терморегулатор. Терморегулатора трябва да може да се потапя изцяло във водата. Костенурките, често плувайки, чупят терморегулаторите, за това се препоръчва върху терморегулатора да се постави специална предпазна решетка.

Температурата, която трябва да се подържа на водата и околната среда е 24-29°С.    

Когато костенурките не плуват в аквариума, обичат да стоят на брега, който сте им предоставили. Той може да бъде закупен готов или да бъде изработен от корк, който е нетоксичен за вашите костенурки. Той трябва да бъде поне 1,5m², като отстрани трябва да е грапав, за да може костенурката да се катери по него, а отгоре – да е гладък.

Над брега трябва да бъде поставена UV лампа, с 5% UVB лъчи и да бъде включена по 12-14 часа на ден. Ако костенурката се поставя на естествена слънчева светлина, часовете и на препичане на UV лампата могат да бъдат намалени. На пазара се предоставят и нощни лампи, имитиращи лунната светлина. На дъното на аквариума може да бъде поставен грунд. Най-добрия вариант е той да бъде от речни камъни, достатъчно големи за да не могат да бъдат погълнати от костенурката. Трябва да се има в предвид, че грунда затруднява почистването на аквариума и е само като декорация. Животното няма нужда от него. Растения също могат да се поставят, но костенурките ги изяждат бързо.