Отглеждане на Африкански таралежи

Ветеринарна клиника БургасВет  > Полезно >  Отглеждане на Африкански таралежи
0 Comments

(African pygmy hedgehog, Atelerix albiventris)

Африканските таралежи са нощни всеядни животни. Те имат много силно развито обоняние и слух, който обхваща и ултразвуковия спектър. В дивото живеят самостоятелно и въвеждането на втори таралеж у дома, би довело до агресия.

При правилно отглеждане, таралежите живеят 4-6 години,а в редки случаи и до 8. Възрастен мъжки тежи 400-600г, а женската – 300-400г.

Клетка и околна среда:

Здравият таралеж е много активен, поради тази причина трябва да му бъде осигурена голяма клетка с минимални размери от 0.6х0.9м. Те могат да се катерят и провират през малки дупки, за това трябва да се уверите, че клетката е добре обезопасена и е с капак. Аквариумите не са подходящи за отглеждане на този тип животни, защото не могат да се вентилират достатъчно добре. Подходящите са с лесно изкарващо се пластмасово дъно и мрежа за капак.

В клетката задължително трябва да има скривалище, в което животното да си прекарва деня и да се чувства в безопастност. Таралежите харесват въртящите се колела като чрез тях могат да си извършват дневната физическа активност. Въртящото колело трябва да бъде направено от плътен материал, без дупки, за да  се предодвратят наранявания. Допълнително може да се поставят в клетката различни играчки (тунели, катерушки, басейн за плуване, слама), както и да се крият лакомства. Ако бъде поставена тоалетна, животното може да се обучи да използва само нея. Таралежът задължително трябва да се изкарва извън клетката всеки ден.

Дъното на клетката трябва да бъде покрито с попиващ материал, който да е дебел около 10 см, за да може да поема урината и фекалиите и животното да може да копае в него. Подходящи постели са накъсани вестници, хартиени котешки тоалетни или неразпрашаващо се сено. Важно е постелята да не се разпрашава, тъй като може до доведе до респираторни и офталмологични проблеми.

Околната среда, където се отглежда животното, трябва да е с температура 24-29ºС, а влажността да е под 40%. Ако живеят на твърде студено или твърде горещо, могат да изпаднат в състояние наречено торпор. Ако не може да се поддържа достатъчно висока температура през зимата, може да се поставя загряваща постеля под клетката. Светлинния цикъл, който трябва да му се осигурява е 10-14 часа средно силна светлина.    

При внимателен подход, таралежът свиква със стопаните и започва да търси тяхното внимание, като включително може и да се гушка.

Диета:

Диетата трябва да включва главно качествени гранули за таралежи. Може да се използват котешки или кучешки гранули за слабо активни животни, но само като временен вариант, тъй като те не покриват изцяло изискванията на таралежите. Докато растат, таралежите могат да се хранят свободно без ограничение, след това се дават по 3-4 лъжици от храната им, за ден. Като добавка към дневната диета може да се дават малки количества кучешка или котешка консерва, варено яйце, термично обработено месо или плодов или зеленчуков микс ( варени моркови, грах, домати, зеленини, банан, грозде, бобови култури, ябълки, круши, горски плодове). От време на време, за обогатяване на диетата, може да се дават насекоми. Задължително яйцата и месото трябва да бъдат термично обработени, за да се избегне риска от Салмонелоза.

Не трябва да се дават ядки, семки, едри или твърди храни като сурови моркови, тъй като могат да се заклещят в устната кухина. Всяка смяна на диетата трябва да се прави постепенно за 3-4 дни.

Водата трябва да се сменя ежедневно, като таралежите могат да привикнат да пият вода от поилка или купа.

При правина диета, не са необходими даване на допълнително витамини или минерали.

Профилактика:

При таралежите няма ваксини. Препоръчва се на 6 месеца да се прави профилактичен преглед, в който животното се и обезпаразитява.