Енцефалитозооноза

Ветеринарна клиника БургасВет  > Полезно >  Енцефалитозооноза
0 Comments

Енцефалитозооноза

(Encephalitozoonosis)

Енцефалитозоонозата (или известното сред стопаните „Заболяване на кривата глава“) е една от най-често срещаните инфекциозни заболявания при декоративните и диви зайци. Между 50 и 75% от заешката популация е засегната от това заболяване. Често то остава скрито за стопаните, докато не се прояви пълната му клинична изява.

Какво е това?

 Енцефалитозоонозата се причинява от гъбичката Encephalitozoon cuniculi. Тя представлява микроспора, навлизаща в клетките на добре кръвоснабдените органи – бял дроб, черен дроб и бъбреци, където може да остане скрита през целия живот на заека. При спад на имунната система, гъбичката се активира и първите органи, които засяга са мозъка, бъбреците и очите.

Заболяването се предава при среща на недиагностицирани зайци или от майката към малките зайчета, чрез урината или още по време на бременността.

Спорите на гъбичката оцеляват върху повърхности до месец и половина.

Как да разберем дали зайчето ни е болно?

Заболяването може да протече с много неспецифични сиптоми, поради което стопаните и ветеринарите могат да се затруднят в поставянето на диагнозата. Често животното може да е с намален или капризен апетит, диария, загуба на тегло, намалена активност. По-специфични сиптоми са тези свързани с увреждането на нервната система – пареза или парализа на крайниците или лицето, постоянни движения в кръг, затруднено движение на езика, припадъци, слепота. Най-известният симптом за това заболяване е изкривяването на главата, от където идва и другото му име – заболяване на кривата глава.

За съжаление, няма симптом, по който категорично може да се постави диагнозата Енцефалитозооноза, тъй като всеки един от тях може да се прояви и при други заболявания.

Начинът, по който може да се определи дали животното носи в себе си скрито това заболяване, е чрез специфично кръвно изследване. При проява на симптоматиката, времето за реакция е от изключително значение, тъй като увреждането на мозъка може да е необратимо. Зайци диагностицирани, че пренасят това заболяване, без да са проявили симптоматика, могат да преминат на специален лечебен план. Чрез него можем да подтискаме активацията на причинителя и развитието на заболяването и да следим внимателно органите, които то засяга.

Опасно ли е за хората и другите животни?

Енцефалитозоонозата е доказана, че много рядко може да се предаде на хора, които са с тежки имунодефицитни заболявания и състояния като СПИН, хора с наскоро присаден орган или с онкологични заболявания в активната им форма. За хора, които не са силно имунокомпроментирани, заболяването не представлява риск. Останалите бозайници  могат да са преносители на енцефалитозоон, но в световен мащаб има само единични документирани случаи на развитие на заболяването.

Ветерина клиника БургасВет, горещо съветва да изследвате своя домашен любимец, за да може да назначим подходящ профилактичен план за вашето зайче.